data aktualizacji: 27-07-2016, 11:52

Ekologiczne środki ochrony roślin


wyświetleń: 2962



Ekologiczne środki ochrony roślin


Wiele roślin powszechnie dostępnych możemy wykorzystać w naszym ogrodzie do przygotowania naturalnego nawozu, wywaru lub naparu, który będzie służył roślinom jako środek ochronny lub wzbogacający glebę. W ten sposób unikniemy nadmiaru oprysków chemicznych, a ogród pozostanie ekologiczny.

Wyciągi, napary czy gnojówkę możemy przygotować ze świeżych jak i suszonych roślin.

  • wyciągi nie zachodzi tu proces fermentacji - świeże części rośliny zlewamy miekką wodą (deszczówka) i odstawiamy na 24 godziny. Po przecedzeniu wyciąg stosuje się do opryskiwania roślin przeciwko szkodnikom, zabieg należy wielokrotnie powtarzać;
  • wywary przygotowuje się na gotującej wodzie podgrzewając części roślin przez pewien czas; stosowany przeciwko szkodnikom i chorobom grzybowym;
  • napar - rozdrobnione, pocięte części roślin zalewa się wrzącą wodą i pozostawia pod przykryciem ok 30 min; jest środkiem przeciwko szkodnikom
  • gnojówka - zalane wodą rośliny zostawia się na kilka tygodni aby mógł zajść proces fermentacji, odpowiednia do użycia gdy stanie się klarowna.


Najpopularniejsze rośliny wykorzystywane do przygotowania środków ochrony roślin:

  • gnojówka z żywokostu, pokrzywy - 1kg świeżych liści na 10l wody, rozcieńczenie 1:10, sprawdza się jako nawóz do kwiatów jednorocznych i warzyw;
  • gnojówka fermentująca z pokrzywy - 1kg liści na 10l wody, pozostawić na 4-5 dni; stosować rozcieńczone w proporcji 1:10 jako środek przeciwko mszycom;
  • wywar z narecznicy - 1kg na 10l, skuteczny oprysk na wełnowce, mszyce i tarczniki - stosować nierozcieńczony;
  • wywar z wrotycza - 500g rośliny zalewamy 10l wody i zagotowujemy, do stosowania przeciwko szkodnikom truskawek, malin i jeżyn;
  • wywar ze skrzypu polnego przyrządzamy w stosunku 1kg roślin na 10 l wody, należy zagotować a następnie rozcieńczyć w stosunku 1:5, oprysk przeciwko chorobom grzybowym;
  • wywar z czosnku i cebuli - 500g łusek cebuli lub 200 g ząbków czosnku zalać 10l wody, zagotować; rozcieńczyć w stosunku 1:10, przeciwko chorobom grzybowym i szkodnikom.
     







Inne artykuły w dziale:

© Copyright 2012-2024 poradybudowlane.com.pl | powered by: introNet