data aktualizacji: 25-05-2021, 08:01
Czy okap w kuchni jest potrzebny
wyświetleń: 7009
W każdej kuchni jedną z najważniejszych kwestii jest prawidłowa wentylacja. Pomocnym urządzeniem w walce z parą wodną, a co za tym idzie wilgocią, drobinkami tłuszczu oraz wszelkimi zapachami jest właśnie okap kuchenny.
Rola tego urządzenia polega na neutralizacji oparów wydzielanych podczas gotowania. Niezwykle ważne jest prawidłowe dobranie rodzaju oraz wielkości okapu do wielkości kuchni. Trzeba również pamiętać o właściwej eksploatacji wentylatora polegającej na jego myciu, jak również wymianie filtrów. Brak okapu oznacza rozchodzące się zapachy z kuchni po całym domu oraz tłuste plamy na ścianach, meblach i wszystkich przedmiotach w kuchni - im bliżej płyty, tym osad będzie silniejszy. Okap powinien znaleźć się zarówno nad płytą w ciągu zabudowy kuchennej, jak i nad tą montowaną na wyspie kuchennej.
UWAGA! W kuchni musi znajdować się kratka wentylacyjna, a podłączenie okapu nie może zasłaniać jej wlotu. Jeśli w pomieszczeniu nie ma oddzielnego podejścia dla wentylatora, konieczne jest zastosowanie kratki dwudzielnej.
fot.: Okapykuchenne.pl - okap kuchenny chroni nasze meble, wyposażenie przed osadem z tłuszczu i wilgocią
Okap dobiera się nie tylko do stylu kuchni, ale przede wszystkim do tej kubatury, czyli wielkości poprzez określenie wydajności. Parametr ten określa ile powietrza oczyści okap w ciągu godziny. Na rynku dostępne są urządzenie z przedziału od 200 do około 900 m³/h.
Jak obliczyć wydajność okapu potrzebną w naszej kuchni?
- powietrze powinno być przefiltrowane przez okap minimum 6 razy w ciągu godziny.
- liczymy kubaturę pomieszczenia - jeśli kuchnia jest połączona z pokojem, to podajemy ich łączną kubaturę
- Kubatura = powierzchni w m² x wysokość, np. 20 m² x 2,7 m = 54 m³
- liczymy wydajność 81 x 6 = 324 m³ - taką wydajność powinniśmy wybrać do pomieszczenia o powierzchni 20 m².
Co równie ważne, okap musi mieć odpowiednią szerokość. Zakłada się, że okap powinien być o minimum 10 cm szerszy od płyty.
Okap pełni również inne funkcje — zapewnia oświetlenie dla strefy gotowania, a coraz częściej jest również znakomitą ozdobą aranżacji. Dostępne na rynku modele oferują ogromną różnorodność form, kolorów i rozwiązań technologicznych. Aby wentylacja nad płytą grzewczą przebiegała prawidłowo, bardzo ważne jest uruchamianie urządzenia za każdym razem, gdy zaczynamy gotowanie. W innym przypadku okap nie spełnia swojej funkcji i staje się bezużyteczny. Dlatego przy wyborze dobrze jest sprawdzić jeden z istotnych parametrów, jakim jest poziom hałasu. To często dyskomfort związany ze zbyt głośną pracą urządzenia staje się przesłanką, by zrezygnować z użytkowania okapu lub włączanie go tylko sporadycznie. Uznaje się, że:
- 17-25 dB to urządzenia bardzo ciche
- do 35 dB sprzęt jest uznawany za cichy
- powyżej 45 dB praca silnika może powodować dyskomfort
- 60 dB - to maksymalny poziom hałasu emitowany przez okapy, jaki mogą zadeklarować producenci.
zdjecie: Electrolux, Okapykuchenne.pl
Inne artykuły w dziale: