data aktualizacji: 01-06-2018, 10:27
Jak ciąć trawy ozdobne?
wyświetleń: 8859
Przycinania wymagają trawy ozdobne niezimozielone, które zimą stają się suche i mają kolor beżowy lub brązowy. Część nadziemna służy jako ochrona rośliny przed przymrozkami, dlatego pierwsze cięcie robimy jak już ustąpią nocne przymrozki, ale jeszcze nie pojawią się świeże źdźbła. Z obciętej kępy szybciej wyrosną nowe przyrosty. Do tego celu najlepiej użyć ostrych narzędzi typu nożyce szpalerowe lub nawet kosę spaliniową, jeśli kępa jest duża i zwarta. W przypadku opóźnienia prac, co wiąże się z możliwością pojawienia się już młodych przyrostów cięcie należy przeprowadzić delikatnie, dbając by nie doszło do uszkodzenia młodych pędów. Trawy przycinamy 30-40 cm nad ziemią. W przypadku niektórych gatunków, jak na przykład kostrzewa wystarczy wyskubać martwe części. Podobnie jest z wszystkimi gatunkami zimozielonymi, które wymagają jedynie delikatnych zabiegów, które pozbawią je zbrązowiałych końców oraz wyskubania martwych części roślin.
Wiosną można również dzielić kępy traw, zwłaszcza tych które mają skłonność do nadmiernego rozrostu, np. miskant cukrowy lub mozga trzcinowata. Jeśli trawom wrażliwym na mrozy przed zimą związaliśmy pędy, koniecznie wraz z nadejściem wiosny należy je rozpuścić.
Ścięte kępy odrastają w różnym tempie - wszystko zależy od gatunku traw ozdobnych. Jednak zabieg ten znacznie ułatwia odbudowę rośliny po zimie i z pewnością służy jej lepszej kondycji. Choć zaraz po cięciu trawy wyglądają skromnie to szybko się rozrastają i tworzą dorodne kępy. Wiosna to również dobry moment, aby trawy zasilić obornikim, kompostem lub nawozem mineralnym.
Inne artykuły w dziale: