data aktualizacji: 29-03-2019, 09:17
    |     następna porada >>>

Jak prawidłowo używać okap kuchenny


wyświetleń: 425



Jak prawidłowo używać okap kuchenny


Aby okap kuchenny w pełni spełniała swoje zadania musimy po pierwsze wybrać model o odpowiednich parametrach, po drugie zamontować go zgodnie z zasadami sztuki instalacyjnej, a po trzecie korzystać z niego w odpowiedni sposób.

 

Wybór mocy

 

Ogólnie przyjmuje się, że okap powinien mieć zdolność przynajmniej sześciokrotnego przefiltrowania całego powietrza z danego pomieszczenia w ciągu jednej godziny.
 

PRZYKŁAD: kuchnia o kubaturze (szerokość x wysokość x głębokość) 50 m3 wymaga urządzenia o maksymalnej wydajności 300 m3 na godzinę.


Oczywiście nie oznacza to, że okap zawsze będzie pracował na pełnych obrotach. Chodzi o to, by w razie konieczności (np. dym z przypalonej potrawy) możliwie jak najszybciej oczyścić lub usunąć zanieczyszczone powietrze z pomieszczenia. Nie należy jednak kierować się zasadą, że im silniejszy wentylator, tym lepiej. Zbyt silny wentylator ustawiony na maksymalne obroty będzie zakłócał proces spalania gazu, jak również bardzo szybko wychłodzi pomieszczenie.

Jeżeli kuchnia będzie szczelnie zamknięta, wyciąg nie będzie pracował wydajnie. Proporcje powietrza wyrzucanego poza budynek oraz wpływającego do kuchni powinny być zgodne - wentylator o zbyt dużej mocy z pewnością je zakłóci.

 

Szerokość okapu oraz wysokość montażu

 

Szerokość okapu powinna być raczej taka sama, jak szerokość płyty kuchennej do gotowania. Montaż okapu zaleca na wysokości 65 - 75 cm nad płytą do gotowania, jednak w zależności od rodzaju płyty odległość ta może być mniejsza.

Do tego warto pamiętać by okap nie był zamontowany do jedynej kratki wentylacyjnej w pomieszczeniu. Jeśli w kuchni jest tylko jedno zakończenie kanału wentylacyjnego należy użyć kratki dwudzielnej. W innym przypadku zahamujemy grawitacyjną wymianę powietrza w sytuacji braku pracy okapu kuchennego. 

Obecnie większość okapów może pracować w systemie otwartym (powietrze jest całkowicie usuwane na zewnątrz budynku razem z jego niepożądanymi składnikami) lub w systemie zamkniętym (powietrze jest oczyszczane z zapachów i tłuszczów, jednak wiąże się to z wymianą filtra raz na 3 do 12 miesięcy -  w zależności od częstotliwości użytkowania).

 

Użytkowanie okapu

 

  • Okap powinno się uruchomić przynajmniej na minutę przed rozpoczęciem gotowania.
  • Moc wietrzenia należy dostosować do intensywności wydzielania się pary i zapachów podczas gotowania konkretnej potrawy.
  • Po zakończeniu gotowania zalecane jest pozostawienie okapu włączonego jeszcze przez przynajmniej 10 minut.
  • Podczas używania okapu nie należy otwierać w kuchni okna, aby nie zaburzyć prawidłowej cyrkulacji powietrza i nie zniwelować efektu podciśnienia.




autor: Beata
zdjecie: Konkurs fotograficzny "Nasze kuchnie"
Inne artykuły w dziale:

© Copyright 2012-2019 poradybudowlane.com.pl | powered by: introNet