data aktualizacji: 24-11-2015, 12:15
Jak przygotować gnojówkę
wyświetleń: 3244
Do przygotowania gnojówki wykorzystuje się skrzyp polny, żywokost i pokrzywę. Całe rośliny albo ich części należy rozdrobnić przy pomocy nożyc albo noża i umieścić w naczyniu, drewnianym lub plastikowym. Następnie zalewa się je wodą w taki sposób, aby przykryła je ona dokładnie w całości. Gnojówka wydziela nieprzyjemny zapach, ale można nieco zneutralizować ten efekt używając specjalnej mieszanki, na którą składa się garść gotowego kompostu, garść ziemi gliniastej oraz garść mączki mineralnej. Po nasypaniu należy wszystko dokładnie wymieszać. Naczynie z przygotowaną mieszanką trzeba przykryć, ale powinno się pozostawić małą szczelinę z dostępem powietrza. Całość należy też mieszać przynajmniej raz dziennie aż do pełnej głębokości zbiornika. Proces fermentacji cieczy trwa ok. 12 dni. Gotowa substancja przyjmuje ciemna barwę i ma nieco mniej intensywny zapach.
Inne artykuły w dziale: