data aktualizacji: 26-11-2015, 12:10
Jaką wybrać deskę do krojenia
wyświetleń: 3196

Deska do krojenia znajduje się w każdej kuchni. Do wyboru mamy modele wykonane z:
- drewna,
- plastiku,
- szkła
- bambusa
Najpopularniejsze są te drewniane. Materiał ten jednak ma kilka wad. Przede wszystkim łatwo chłonie zapachy i może zabarwiać się od warzyw. Zawsze też trzeba wycierać je do sucha i nie wolno myć ich w zmywarce. Alternatywą jest niedrogi bambus, który wizualnie przypomina drewno, ma też porównywalną twardość, ale nie chłonie w takim stopniu wody. Jest to tworzywo naturalne w przeciwieństwie do plastiku, który również jest stosowany do produkcji desek. Owszem plastik jest łatwy do czyszczenia, odporny na przebarwienia i zapachy, ale w wyniku użytkowania mogą powstawać brzydkie szramy. Wersja szklana może powodować tępienie się noży, ale nie pochłania wody, zapachów i kolorów. Jest też nieco delikatniejsza.
zdjecie: Practic
Inne artykuły w dziale: