data aktualizacji: 18-02-2016, 10:02
Jaką wybrać patelnię
wyświetleń: 2366

Przy zakupie patelni należy zwrócić uwagę na:
- powłokę z jakiej jest wykonana,
- grubość dna, które wpływa na tempo nagrzewania i rozprowadzenie ciepła,
- rączkę, która powinna zapewniać komfort i bezpieczeństwo w trakcie użytkowania patelni
- czy dany model wyposażony jest w pokrywkę, która ułatwia i umila smażenie
Na rynku dostępne są patelnie wykonane z teflonu, które szybko i równomiernie się nagrzewają, ale łatwo zniszczyć je metalowymi sztućcami i zmywakiem. Popularne jest również żeliwo, które długo się nagrzewa i długo trzyma ciepło, ale jest ciężkie. Aluminium jest lekkim metalem, dlatego łatwo się rozgrzewa, ale trudniej utrzymuje stałą temperaturę. Poza tym może być szkodliwe dla zdrowia jeśli go mocno rozgrzejemy. Z kolei tytan jest bardzo wytrzymały, trudno go zarysować, ale jest bardzo drogi. Miedź znalazła rzeszę zwolenników wśród profesionalistów za sprawą szybkiego nagrzewania i utrzymywania ciepła. Powierzchnie wykonane ze stali są trwałe, ale długo i nierównomiernie się nagrzewają. Śliska powłoka ceramiczna równo rozprowadza ciepło, co pozwala na smażenie bez tłuszczu. Ważne też by rozmiar patelni był zgodny z naszymi potrzebami.
autor: franek103
zdjecie: Galicja Inne artykuły w dziale: